“E aia ce are toata lumea” “- Gastrita”

“E aia ce are toata lumea” “- Gastrita”

Ma simt uda pana la sira spinarii si multimea asta se inghesuie in mine, ma striveste si ma lipeste de scaunul pliat de metrou. Imi lipesc cartea de piept si intorc obrazul spre tanarul care isi face vant in stanga. E cald. Prea cald. Prea cald sa gandesc, prea cald sa decid, prea cald sa imi treaca durerea de cap.

Imi simt stomacul cum se roade incet pe dinauntru, imi imaginez doua porti care nu arata ca niste porti, uriase, care se freaca in sec. Imi vine rau si inceputul de ulcer preconizat isi aduce dovada zilnica de o saptamana.

“E aia ce are toata lumea” “-Gastrita””Da, dar sa stii ca poti face ulcer de nervi”, zice mama. Ma intreb daca exagerez mereu, la fel cum face ea.

Un gand isi face loc prin creierul inabusit si da tarcoale insistent. Demult, in Evul Mediu oamenii mergeau pe cai necunoscute si cereau gazduire noaptea de la straini. Uneori primeau fara sa ceara nimic. Romantele arthuriene. Povestile lui Creanga. Cavalerul primi gazduire in palat.

Cavalerul primi gazduire in casa celor doi batrani, care nu aveau multe de oferit, dar tineau sa isi arate ospitalitatea. Ui, mamuca, intra sa nu petreci peste noapte in tinuturile astea primejdioase. Locuieste aici o vreme pana te inzdavenesti si apoi pornesti la drum cu puteri inzecite. Na, niste mamaliga cu oua si clisa.

Mi-e rau. Astazi, daca ai bate la usa unui necunoscut ar chema politia. Sau nu ti-ar deschide. Sau ar fi ceva libidinos care te-ar invita direct in dormitor cu un ranjet tamp pe fatza.

Mi-e rau. Demult, oamenii aveau valori. Gand neslefuit, cu pericolul penibilitatii unui melancolic al vremurilor sau profet galagios al Apocalipsei. Aplec capul, in pamant. Astazi, oamenii sunt in stare sa te iubeasca trantindu-ti usa in nas. Sunt in stare sa nu intervina cand cineva ia bataie.

Sunt in stare sa te lase sa pleci la 4 dimineata, neinsotita, si tu sa te bucuri ca ai scapat. Sunt in stare sa te lase pe strada, fara cea mai mica remuscare, dar da-le mana ta, domnita. Mi-e rau.

Astazi iti cer bani pe hotele, chirii per jour, garantii si toate inimaginabile.

Astazi oamenii iubesc numai cu fundul si eventual falusoid. Si trist, ca nici valori nu au.